Att förstå matregler och bryta dem!
Vad är matregler och hur påverkar de oss? Vissa matregler kan vara väldigt uppenbara, som att inte äta kolhydrater, medan andra kan vara betydligt mer subtila. Gemensamt för matreglerna är att de berövar oss förmågan att förutsättningslöst lyssna på våra kroppars behov samtidigt som de förtar en hel del matglädje!
Det här blogg-inlägget kommer att handla om hur du identifierar dina matregler och bryter dem på ett smart och strukturerat sätt.
Vad är matregler?
När du låter yttre faktorer styra vad, när och hur mycket du äter är sannolikt matregler involverade. Matregler kan handla om att inte äta viss typ av mat, att kompensera för mat du har ätit eller ska äta, att bara äta vissa tider på dygnet osv.
Matregler kan vara lömska. Bara för att du äter något betyder inte det att du inte har matregler kring det specifika livsmedlet: Om du tex tillåter dig att äta chips men tänker att du har varit onyttig och känner dig skamfylld efteråt så har du en moralisk matregel som ligger och spökar.
Är det så farligt då, att tänka så?
Ja, det kan faktiskt påverka hur mycket du äter. Skam har en förmåga att leda oss in "allt- eller inget" fällan. När du upplever att du har gjort något fel så kan du lika gärna löpa linan ut och fortsätta på samma spår. Det finns studier* som visar att den som lever med maregler och matskam tenderar att äta MER av ”förbjudna” livsmedel än de som har ett mer nyanserat förhållande till mat.
Matregler kan också påverka hur mycket du väljer att äta eller träna senare (oavsett vad kroppen säger). Dessutom gör de moraliska matreglerna att njutningen av att äta goda chips helt eller delvis försvinner, och istället ersätts med ångest.
Exempel på matregler
Alltid bara ta en portion
Alltid välja det nyttigaste alternativet
Inte äta efter kl 18
Träna som kompensation för en fika
Tänka på choklad som något dåligt och onyttigt
Bara äta vissa saker på helgerna
Matregler lägger sig som en våt filt över och förtrycker din kropps signaler och behov. Hur skulle regler (som någon annan uppfunnit) kunna vara bättre på att avgöra vad du behöver än din egen kropp?
Så hittar du dina matregler
Ta ett vitt papper och en penna. Sätt dig och skriv ner alla dina matregler du kommer på! Det här är ett levande dokument, det är vanligt att man inser att man har fler matregler än vad man först kommer på, du fyller på listan efter hand.
Att bryta matregler
Du börjar inte att lära dig åka slalom i svarta backar, du börjar i barnbacken. Precis så är det med att bryta matregler. Du ska lära dig något nytt och behöver därför gå varsamt fram. Skaffa dig tillit och erfarenhet innan du ger dig på de tuffare grejorna!
Märk väl att du jobbar med en regel åt gången. Ofta tar det veckor innan du är "klar" och innan dess ska du inte gå över till nästa.Att jobba på en matregel innebär att bryta mot denna gång på gång, i olika situationer, tills den inte längre känns viktig utan har blivit neutral. Säg att choklad är ett livsmedel som du har regler kring. Se till att ha choklad hemma, ät choklad dagligen! Till kaffet efter maten, krossad över yoghurt, tillsammans med oliver och någon god ost på en snacksbricka- övning är nyckeln till framgång! ☺️
*[Herman CP, 1980, Restrained Eating]