Jobba med kroppsacceptans!

02.11.2023

Har du svårt att acceptera hur din kropp ser ut? Har du en självkritisk inre dialog om din kropp? Skulle du hellre vilja se ut som någon annan?

I det här blogginlägget skriver jag om kroppsacceptans och hur du kan göra för att förbättra den.


Att ha svårt att acceptera sin kropp och vilja förändra den är extremt vanligt, en rätt stor andel människor på vår jord ägnar en rätt ansenlig del av sina liv åt just kroppsförändring- genom dieter eller träning. Ofta kopplar man sin drömkropp till mer än ett utseende.

"När jag blir smal och perfekt- då blir jag lycklig/kommer jag hitta kärleken/ kan jag ha på mig snygga kläder osv…"

I väntan på att detta ska infinna sig sätter man livet på paus.

Problemet är

  1. Det är inte säkert att du någonsin når dit.

  2. Om du väl når din drömvikt är sannolikheten rätt stor att du ändå inte blir lycklig eftersom negativ kroppsuppfattning ofta handlar om djupare saker som självkänsla och osäkerhet.

Att istället jobba på att acceptera sin kropp och inte se den som något du måste förändra kan göra att du mår bättre psykiskt, kan fokusera på att leva hör och nu samt hjälper dig i processen till att äta intuitivt.

Märk väl att jag skriver ACCEPTERA. Det är inte nödvändigt eller ens realistiskt att älska sin kropp, men att acceptera den och respektera den är en förutsättning för att du ska kunna sluta fred med maten.

Om du går in i intuitivt ätande med målet att förändra kroppen så kommer det troligen inte fungera eftersom det lätt motarbetar processen. Det blir liksom svårt att förhålla sig neutral till mat om du samtidigt inte förhåller dig neutral till din kropp!

Sen KAN din kropp förändras av intuitivt ätande. Det beror på. Men det är inte målet i sig, det är en sidoeffekt.

Så HUR gör man då för att bli mer accepterande gentemot sig själv?

Här följer 3 tips:

  • Avfölj konton på sociala medier som får dig att känna dig osäker eller vilja förändra ditt utseende/påbörja en diet. Vad som triggar är individuellt! Försök att vara ärlig mot dig själv och ställ frågan "är det här kontot inspirerande eller får det mig att vilja vara någon annan?" Fyll istället på med konton som du känner dig stärkt av!

  • Bär bekväma kläder som passar! När man inte accepterar sin kropp är det lätt att trycka ner sig själv i för små byxor eller en trång BH. Men det är verkligen en trigger! När man känner att kläderna skaver eller skär in så gör det automatiskt att man känner sig obekväm med sig själv.

  • När jag började med IÄ var jag beredd på att jag kunde öka i vikt och bestämde mig därmed för att rensa i garderoben så att jag bara hade kläder där det fanns utrymme att "växa" i. Mycket stretch blev det!

Börja med affirmationer.

De flesta människor har lätt att tänka negativa tankar och många har en negativ inre dialog. De är inte lätt att bli av med destruktiva tankemönster men man kan neutralisera dem genom att först bli medveten om deras existens och sedan skapa ett motgift, dvs snälla budskap som peppar och läker.

Några exempel:

  • jag respekterar min kropp för allt den gör för mig, jag väljer att vara snäll mot den.

  • jag är alltid värd mer än vad siffrorna på vågen visar.

  • jag är inte vad jag äter.

  • klädstorlekar varierar men mitt värde är konstant.

Jag är säker på att du kan komma på fler budskap som passar just dig och din kropp!

Lycka till!