HAES-Health At Every Size

02.11.2023


Kan man verkligen vara hälsosam oavsett vad man väger? Spelar vikt och BMI ingen roll?!
I detta inlägg kommer jag i korthet förklara HAES-teorin som är ett nytt och alternativt förhållningssätt till hälsa och välmående.

HAES är ett sätt att se på hälsa bortom vikt och BMI. Istället för att stirra sig blind på vågen fokuserar man på hälsofrämjande beteenden och kroppsacceptans. Inom HAES rörelsen respekterar man att kroppar är olika och har ståndpunkten att alla kan vara hälsosamma.

Hälsa är inte en kroppsform!

Hälsa oavsett vikt betyder dock INTE att alla människor är hälsosamma oavsett vad de väger. Låt mig förklara:

Vi är alla födda med en genetisk "ritning". Vissa människor är naturligt smala, andra har en mer robust kroppsform. Vi ÄR olika och det SKA VARA så!

Även om vi äter exakt likadant och tränar på precis samma sätt kommer vi ändå att se olika ut! Det går liksom inte att göra en chihuahua av en sankt bernads hund…

Alla har ett slags optimalt viktfönster där kroppen mår bra och fungerar på bästa sätt. När kroppen pushas utanför detta fönster kommer den att försöka reglera vikten för att den ska återgå dit kroppen "vill" att den ska vara.

På engelska kallas det här för "set point weight theory".


Man kanske inte är överens med sin kropp om vad man borde väga, pga samhällets ideal eller för att man tror att det skulle vara hälsosammare att vara smalare, men i slutänden gör det ofta mer skada än nytta att försöka gå emot sin medfödda kroppskonstitution.

Jojo- bantning, som är en effekt av att kroppen återtar sin "trivselvikt" har i studier visar sig vara dåligt för hälsan. För att inte tala om de negativa psykologiska konsekvenser, som att äta för lite och koppla sin självkänsla till siffrorna på vågen, leder till.


Men min kompis som gick ner i vikt fick lägre blodtryck?

Ja. Men.

Din de flesta som går ner i vikt ändrar flera olika saker samtidigt. De börjar förmodligen äta annorlunda och motionera mer [alltså implementera hälsobefrämjande beteenden!]

Vad är det som säger att det är just vikten som orsakat det lägre blodtrycket? Det kan lika gärna förbättrade kostvanor eller ökad fysisk aktivitetsnivå. Är ni med?

Så hur kan du förbättra din hälsa utan att gå ner i vikt? Några förslag:

  • Ägna dig åt en fysisk aktivitet som du gillar!

  • Minska på stressen.

  • Ät mycket frukt och grönsaker.

  • Sov gott.

  • Umgås med nära och kära.


Ovanstående beteenden påverkar din hälsa i positiv riktigt OAVSETT vad du väger!

Jag hoppas att du har fått en lite inblick i HAES-tänket och varför jag skriver som jag gör på mitt instagramkonto och här.

Vill du fortfarande gå ner i vikt eller tycker att jag är ute och cyklar så respekterar jag det! Det går emot rätt mycket av den information som vi matas med dagligen.

Men kanske kan jag så ett frö?

Kanske går det att tänka annorlunda kring vikt och hälsa?